tel.: 02/50 200 200 | e-mail: jaga@jaga.sk
ZÁHRADA
Kúpiť toto číslo | PREDPLATNÉ | Archív vydaní | E-verzie časopisov

Leto aj začiatok jesene je nielen čas prázdnin a dovoleniek, ale aj hlavná sezóna spracovania úrody, čiže zavárania, varenia džemov, sušenia ovocia. Ako všetko zvládate zladiť? Pri zbere uhoriek nakladačiek každý druhý deň je týždeň pri mori prakticky vylúčený. Podobne je to aj so zberom cukiet, rajčín a ovocia. Jedným riešením je trafiť sa do nejakej medzery v sezóne, ktorá sa však dopredu nedá predvídať, a odísť na last minute dovolenku. Môžeme tiež poprosiť niekoho z rodiny či susedov, aby si v čase, kým budeme na cestách, obral úrodu za nás a na oplátku nám zalial hriadky alebo aspoň skontroloval automatickú závlahu. Inak, mne sa minulý rok takáto „nestíhačka“ nakoniec celkom vyplatila. Obrať červené aj biele ríbezle som síce pred odchodom na šnúru výletov stihla, no namiesto spracovania som ich len umyté vložila do vreciek a dala do mrazničky. Spomenula som si však na ne skôr, ako pri pečení koláčov v zime, a to pri výrobe džemu zo sladkých hrušiek na konci leta. Džem sa mi aj po pridaní klinčekov a škorice zdal stále presladený a chuťovo akýsi fádny. Nič pre mňa. Premýšľala som, ako doň pridať dávku niečoho kyslastého. Padajúce jabĺčka som vylúčila, pridali by síce kyslosť, ale nezatraktívnili by chuť. Vtedy som si spomenula, že mám v mrazničke biele ríbezle. Tie sú kyslasté a dostatočne chuťovo výrazné. A tak putovali do ďalšej várky džemu. Výsledkom bola netradičná a zaujímavá chuť s vyváženým pomerom cukrov a kyselín. Došlo mi, že použiť zamrazené ovocie spolu s dozrievajúcim je dobrý spôsob, ako zabezpečiť, aby sa v hrnci stretli druhy s odlišným termínom dozrievania. Skúšanie nových kombinácií chce trochu fantázie a chuti experimentovať. Keď na jeseň presadím našu slabo rastúcu rebarboru na lepšie miesto, budúci rok si viem celkom dobre predstaviť hruškovo-rebarborové želé. Čo vy na to?

Monika Králová

 

 

Fotogaléria z tohto čísla:

 

Najkrajšie rastliny sezóny
■ Najkrajšie rastliny sezóny
■ Rastlina mesiaca

Sezóna podľa Martina
■ Pýtajte sa Martina
■ Výsev zeleniny na druhú úrodu
■ Efektívne proti suchu
■ 6 rastlín na zelené hnojenie

Ako pestovať zdravé hrozno
■ Ako pestovať zdravé hrozno?
■ Choroby a škodce viniča
■ Rýchlokurz výroby vína

Čo žije v záhrade
■ Osy, hmyzí gangstri záhrady

August v záhrade
■ Kvety
■ Ovocie a zelenina
■ Lunárny kalendár

September v záhrade
■ Kvety
■ Ovocie a zelenina
■ Lunárny kalendár

Režeme
■ Režeme maliny a ríbezle

Na tanieri
■ Ázijské hrušky

Jesenný sprievodca pestovaním
Ovocné odrody v Radošinej

Otázky a odpovede
■ Ako pestovať mandevilu?
■ Poradňa