tel.: 02/50 200 200 | e-mail: jaga@jaga.sk
ZÁHRADA
Kúpiť toto číslo | PREDPLATNÉ | Archív vydaní | E-verzie časopisov

Milí priatelia!
December sa opäť priblížil. Niektorí už počítajú dni do Vianoc, gazdinky preto, aby stihli veľké predvianočné upratovanie a pustili sa do pečenia, deti myslia na prázdniny a množstvo rozprávok, ktoré uvidia. Páni domu majú viac času na rôzne opravy a domáce majstrovanie. A všetci premýšľame o darčekoch a hľadáme tie najlepšie tipy, čím koho obdarovať. V tomto čísle sme pre vás pripravili rady, ktoré sa priamo i nepriamo týkajú práve Vianoc. Dozviete sa, ako u nás pestovať arašidy, figy a kivi, aby ste ich v budúcnosti mohli mať na sviatočnom stole z vlastnej úrody. Pri pečení iste nejedna gazdinka siaha aj po maku. Viete však, ako jednoducho si môžete doma pripraviť makové „mlieko“? Je to chutná bezlaktózová náhrada mlieka a ak ho využijete i pri pečení, môžu byť Vianoce hneď zdravšie. Možno sa cítite niekedy hriešne, keď neodoláte chuti čokolády. Ak si však vyberiete tú „správnu“, cítiť sa previnilo nemusíte, naopak, urobíte niečo pre svoje zdravie. Neobídeme ani inšpirácie pre domácich „kutilov“. Pergolový oblúk s krásnou rastlinou môže byť skvelým spestrením už opozeraného záhradného priestoru. Páni môžu prekvapiť svojich blízkych trendovým dreveným stromčekom, ktorý môže skrášľovať vchod do domu alebo záhradu. Uvidíte, ako ho budú všetci naokolo obdivovať. Prinášame i niekoľko nápadov na rýchle vianočné aranžovanie zo škoricových zvitkov a arašidov. Arašidy zo svietnika alebo venca neváhajte po sviatkoch skonzumovať. Viete, čím je ešte typické zimné obdobie, čo sa týka záhrady? Jej plánovaním, a to buď celkom nanovo, alebo iba istých zmien. Poradíme vám v 5 krokoch, ako dosiahnuť zdravú a krásnu záhradu podľa vášho gusta a tiež, aké vždyzelené dreviny si vybrať na živý plot. A to som ešte stále nespomenul všetko, čo vás v tomto čísle čaká. Pustite sa s chuťou do čítania, skôr, ako sa vás Vianoce opýtajú, čo ste robili v novembri a na začiatku decembra.:-)
Krásny predvianočný, vianočný aj povianočný čas vám praje celá redakcia!
PS: A po Vianociach, keď si konečne vydýchnete, si možno nájdete čas pripraviť naozaj netradičné jedlá s prídavkom arašidov alebo čokolády, ktorých recepty vám prinášame tiež.

Martin Čurda

 

 

Fotogaléria z tohto čísla:

« 1 z 2 »

 

Okrasná záhrada
■ Prírodná kvetinová záhrada
■ Ako naplánovať peknú záhradu
■ Celoročne zelený živý plot
■ Pergolový oblúk
■ Vianoce v črepníku
■ Vyrábame vianočný stromček
■ Vlastnoručne na vianočný kaktus
■ Voňavý svietnik

Pre dobrú úrodu
■ Mak siaty, na úžitok aj na krásu
■ Domáce makové mlieko
■ Dopestujte si figy

■ Arašidy v záhrade a na stole
■ Kivi do našich záhrad
■ Kakaovník, kakao a čokoláda
■ Ochrana uhoriek pomocou živých organizmov

Poradňa
■ Odpovedáme na vaše otázky a podnety